Sprawozdanie merytoryczne 2013

Działania podjęte przez Instytut Wolności od 01.01.2013 roku do 31.12.2013 roku:

W roku 2013 Instytut Wolności kontynuował działania zapoczątkowane rok wcześniej, jak również zainicjował kolejne. Trwały również prace nad stroną internetową i obecnością Instytutu w sieci, a także organizacja pracy Instytutu.

Prowadzone działania:

• debata Instytutu o mediach publicznych „Media publiczne 2013. Czy jest jeszcze sens”? z udziałem prezesów TVP (byłych i obecnych) Juliusza Brauna, Andrzeja Urbańskiego, Romualda Orła oraz  twórców telewizji i komentatorów Andrzeja Godlewskiego, Bogusława Chraboty, Eryka Mistewicza i Igor Janke
  • otwarte spotkanie z premierem Węgier Viktorem Orbanem na Uniwersytecie Warszawskim – w czasie spotkania poruszono tematy przyszłości Węgier i Europy Środkowej, współpracy z Polską, zmian w ustawodawstwie i gospodarce Węgier w ostatnich latach, rodzinie, mediach i tożsamości narodowej; w spotkaniu uczestniczyło 500 osób, około 500 osobom nie udało się dostać na spotkanie z powodu braku miejsc
  • debata „Ile państwa w gospodarce” – o roli państwa w gospodarce oraz o przyszłości Polskich Inwestycji Rozwojowych (PIR) dyskutowali wiceminister skarbu Paweł Tamborski, Jan Krzysztof Bielecki, Przemysław Wipler, Robert Gwiazdowski oraz Mariusz Grendowicz – prezes PIR; debata zgromadziła wśród publiczności liczne grono m.in. ludzi polityki i biznesu.
  • debata „Bezpieczeństwo Polski i przyszłość stosunków polsko-amerykańskich” – w dyskusji udział wzięli minister obrony narodowej Tomasz Siemoniak, ambasador USA w Polsce Stephen Mull, dyrektor warszawskiego biura German Marshall Fund Andrew Michta oraz poseł PiS Marek Opioła.
  • debata „Steadfast Jazz 2013. Co może dziś NATO?  –  dyskusja na Uniwersytecie Warszawskim, w której udział wzięli minister spraw zagranicznych Radosław Sikorski, eurodeputowany i przewodniczący PJN Paweł Kowal, były marszałek Sejmu i poseł SP Ludwik Dorn, dyrektor Ośrodka Studiów Wschodnich Olaf Osica oraz prezes Narodowego Centrum Studiów Strategicznych Tomasz Szatkowski.  Dyskusje prowadził prezes Instytutu Wolności, Igor Janke.
  • konkurs „Polska Innowacyjna”:
    – warsztaty konkursowe w Warszawie, Gdyni i Poznaniu,
    – analiza 140 nadesłanych projektów i wyłonienie zwycięzcy,
    – wsparcie dla zwycięzcy w realizacji projektu złożonego w konkursie;partnerami merytorycznymi konkursu zostały firmy: Innovatika, 4CF, Code Design, Radca  Ambasady RP w Waszyngtonie; Patronami Honorowymi zostały  m.in. Wyższa Szkoła Biznesu w Nowym Sączu, Ministerstwo Gospodarki,  władze Poznania, Gdyni i Łodzi;  Partnerami Medialnymi zostały Telewizja Polska, Rzeczpospolitą, Salon24.pl, PI.GOV.PL oraz kilka rozgłośni portali studenckich. Sponsorami konkursu zostały Bank BZ BWK oraz Fundacja PZU.
  •  rozpoczęcie prac na projektem edukacyjnym nauki praktycznej przedsiębiorczości „Edukacja dla rozwoju – co można dziś zrobić?. Workshop z udziałem przedstawicieli nauki, szkolnictwa, mediów i biznesu, w którym wzięli udział: Wojciech Morawski – Prezes Zarządu Atlantic sp. z o.o., członek Rady Instytutu Wolności, Wojciech Sobieraj – Prezes Zarządu Alior Bank S.A., Norbert Kołos – Prezes Zarządu 4CF, Paweł Dobrowolski – Świat Pieniądza, Instytut Sobieskiego, dawniej: Prezes Zarządu Fundacji Forum Obywatelskiego Rozwoju, Andrzej Sadowski – Wiceprezydent Centrum im. Adama Smitha, Anna Sobala-Zbroszczyk – Dyrektor Zespołu Szkół Społecznych STO w Warszawie, Dariusz Justyniarski – Dyrektor Szkoły „Żagle” w Międzylesiu, Barbara Robakiewicz – Przewodnicząca Rady Fundacji Rodzice Szkole, Wojciech Starzyński – Prezes Zarządu Fundacji Rodzice Szkole, Bartosz Marczuk – dziennikarz „Rzeczypospolitej”, ekspert Fundacji Republikańskiej, Tomasz Wróblewski – redaktor naczelny portalu Tocowazne.pl, publicysta tygodnika„Do Rzeczy”, Dariusz Gawin, Igor Janke, Jan Ołdakowski, Tomasz Stefanek,
  • organizacja letniego programu dla grupy polskich studentów wspólnie z węgierskim think-tankiem Szazadveg  „V4 Summer School Project” w Budapeszcie
  • polsko-węgierskie warsztaty młodzieży podczas festiwalu Tranzit w Koszog – wspólnie z  Central Europe Policy Centre.
  • rozpoczęcie prac nad projektem „Barometr Suwerenności Gospodarczej”

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu przesyłania informacji o aktualnościach, projektach oraz innych informacji o charakterze marketingowym lub edukacyjnym, na zasadach określonych Polityką Prywatności.

Newsletter

Zapisz się do newslettera, by otrzymywać najważniejsze wiadomości od Instytutu Wolności

Newsletter

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu przesyłania informacji o aktualnościach, projektach oraz innych informacji o charakterze marketingowym lub edukacyjnym, na zasadach określonych Polityką Prywatności (http://instytutwolnosci.pl/polityka-prywatnosci/).